SFI/SVA grund + Undersköterska

Kombinationsutbildning till Undersköterska

Välkommen att studera vår kombinationsutbildning i Solna och Västerås där du studerar SFI D eller SVA grund tillsammans vår undersköterskeutbildning.

Är du inte klar med SFI B eller C?

Då har du möjlighet att studera SFI B och C hos oss! Där förbereder vi dig för yrkesutbildningen genom att lära dig den svenska som du behöver i arbetet som vårdbiträde eller undersköterska.

Poäng: 700 + 1500 poäng

Studietid: Ca 2 år

Studieform: Flex

Utbildningsort: Solna, Upplands Väsby, Västerås

Sökbar i dessa kommuner: Solna, Sollentuna, Upplands Väsby, Täby, Danderyd, Vaxholm, Vallentuna, Österåker, Sigtuna, Sundbyberg, Västerås, Surahammar

 

Yrkesutbildningen kombineras med SFI D eller SVA grund. Du är i skolan ungefär 30 timmar i veckan och resten av tiden ska du studera hemma. Du kan söka studiemedel för den delen av utbildningen som är på grund- och gymnasial nivå. När du har klarat utbildningen och blivit godkänd i alla kurser får du ett diplom.

Våra utbildningar mot undersköterska är certifierade av Vård- & omsorgscollege. Vill du veta mer om vad det betyder? Läs mer här!

Vill du veta mer om hur det är att arbeta som undersköterska? Titta på filmen nedan!

 

Det finns flera olika fördjupningar att välja mellan. Utbudet kan se olika ut på olika skolor. Fördjupningen påbörjar du när du har genomfört baspaketet som är gemensamt för utbildningen.

HÄLSO- & SJUKVÅRD

När du väljer att specialisera dig inom Hälso- & sjukvård arbetar du oftast inom akutsjukvården, på sjukhusens vårdavdelningar eller på vårdcentraler. Exempel på övergripande arbetsuppgifter som ingår i arbetet:

– Provtagning och hantering av journaler
– Förbereda patienten för behandling
– Assistera läkare och sjuksköterskor vid undersökningar och behandlingar
– Dokumentation av patientens tillstånd

Arbetsuppgifterna skiljer sig åt beroende på vilken avdelning du hamnar på. Oavsett kan du räkna med ett spännande och utvecklande jobb där du gör skillnad.

ÄLDREOMSORG

Som undersköterska inom äldreomsorgen arbetar du i hemtjänsten eller på särskilda boenden för äldre. Ditt arbete blir att hjälpa brukaren klara av vardagen i hemmet. Den sociala kompetensen är viktig för att kunna bemöta människor med skilda behov på bästa sätt. Exempel på övergripande arbetsuppgifter som ingår i arbetet:

– Laga mat
– Göra inköp
– Sköta hygien
– Byta kläder
– Sköta sårvård och ge medicin

Arbetet är både socialt och varierande eftersom du kommer i kontakt med människor med olika sjukdomar, funktionsnedsättningar och särskilda behov. Ibland kan det handla om att bara finnas där och stödja den enskilde att leva ett så självständigt liv som möjligt.

PSYKIATRI

När du väljer att fördjupa dig inom psykiatrisk vård kan du arbeta inom en mängd olika områden, såsom barn, vuxen- eller äldrepsykiatri. När du är färdig med din utbildning kan du arbeta inom psykiatrisk slutenvård, med öppenvård på en dag- eller vårdavdelning eller genom hembesök. Arbetet handlar om att stödja patienterna så att de upptäcker och utvecklar sin egen förmåga att klara sin vardag. Detta görs genom samtal och genom att tillsammans göra vardagliga sysslor. Exempel på övergripande arbetsuppgifter som ingår i arbetet:

– Hjälp med kommunikation
– Laga mat
– Städa
– Motionera

I arbetsuppgifterna ingår också att träna patienten att ta sociala kontakter med andra människor, exempelvis att våga gå och handla själv, besöka fritidslokaler och delta i kurser. Det här är ett jobb där du kan göra skillnad för patientens livskvalité.

FUNKTIONSNEDSÄTTNING/STÖDASSISTENT

Genom denna fördjupning kan du arbeta som personlig assistent, boendestödjare, behandlingsassistent eller stödassistent. I ditt arbete kommer du att hjälpa personer med funktionsnedsättningar och speciella behov. Det är ett ansvarsfullt, omväxlande och socialt arbete. Det finns olika inriktningar beroende på brukarens behov. En del är personliga assistenter medan andra är ledsagare, boendestödjare eller behandlingsassistenter. Exempel på övergripande arbetsuppgifter som ingår i arbetet:

– Uppmuntra till och möjliggöra fritidsaktiviteter
– Stötta och hjälpa till vid vardagliga sysslor
– Se till att en brukare får rätt stöd och hjälp
– Föra dokumentation över brukarens utveckling och behov

Arbetsmiljöerna varierar också och en del arbetar på gemensamma långtids- eller korttidsboenden medan andra är hemma i brukarens privata hem. Du tillgodoser brukarens önskemål och möjliggör ett så självständigt liv som möjligt.

 

Kurs Kurskod Poäng
SFI D
Svenska som andraspråk grundläggande GRNSVA2 700
Hälsopedagogik HALHAL0 100
Medicin 1 MEDMED01 150
Etik & människans livsvillkor MÄNETI0 100
Psykiatri 1 PSYPSY01 100
Psykologi 1 PSKPSY01 50
Specialpedagogik 1 SPCSPE01 100
Vård- & omsorgsarbete 1 VÅRVÅR01 200
Vård- & omsorgsarbete 2 VÅRVÅR02 150
Valfria kurser från programfördjupningen 300
Svenska 1 SVESVE01 100
eller
Svenska som andra språk 1 SVASVA01 100
Samhällskunskap 1a1 SAMSAM01a1 50
Vård & omsorg specialisering x 2 VADVAR00S 50+50

 

 

För att läsa vår kombinationsutbildning måste du vara godkänd i SFI C eller ha motsvarande kunskaper. Du har möjlighet att studera SFI B & C hos oss i Västerås och Solna.

 

Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel från Centrala Studiestödsnämnden (CSN). OBS! Gäller ej SFI studier. Läs mer på www.csn.se

Vi erbjuder dessutom gratis digital kurslitteratur i de flesta kurser!

 

Det ingår APL (arbetsplatsförlagt lärande) i utbildningen. Du praktiserar det du läst och lär dig nya saker. Det är en naturlig del av din yrkesutbildning. Du får arbetslivserfarenhet och ökar dina chanser till arbete efter studierna.

 

Efter att du studerat alla kurser hos Arena Utbildning är du utbildad undersköterska mot din valda fördjupning. För att uppnå en fullständig gymnasieexamen behöver utbildningen kompletteras med ytterligare kurser. Efter avslutad utbildning får du också ett diplom från Vård- & omsorgscollege.

 

 

Validering klarlägger kunskapsnivån för att kunna anpassa dina studier efter dina behov, i vissa fall kan studietiden då förkortas. Validering ger dig möjlighet att få din kunskap och kompetens synliggjord, dokumenterad och erkänd. Kontakta Arena Utbildning på den ort du önskar göra validering för mer information.

 

Är du intresserad och vill ha mer information om hur du ansöker? Klicka här!

 

Translate »