Kock & kallkök

Kock & kallkök

Program

Om utbildningen

Arbetsmarknadsutbildningen inom restaurang och storhushåll ger dig den kompetens som krävs för att få anställning inom branschområdet.

Utbildningen inleds med en testmodul, som följs av en grundutbildning inom restaurang. Grundutbildningen ger dig kunskaper inom beredning och tillredning samt kassaarbete och servering. Efter grundutbildningen kan du söka jobb som restaurang- och köksbiträde inom restaurang, storkök, snabbmatsrestauranger och kaféer.

Efter grundutbildningen har du även möjlighet att läsa en fördjupande yrkesutbildning inom kock/kallkök. Fördjupningen kock ger dig kompetens att arbeta som kock inom restaurang, storkök och butiker. I fördjupningen kallkök lär du dig att tillreda kalla rätter såsom förrätter, sallader och efterrätter.

 

APL
APL, Arbetsplatsförlagt lärande ingår i utbildningen vilket ger dig möjlighet att knyta viktiga kontakter som kan leda till jobb. Tiden för APL är individuell och planeras tillsammans med aktuellt företag.

Snabbfakta

Studieform

Klassrum/Fjärr

Studieort

8 orter

Utbildningstyp

Arbetsmarknadsutbildning

Kategori

Restaurang & bageri

Studietakt

Valfri

Studietid

Annat/varierar

Poäng

Kurskod

Studera på plats

Utbildningen studeras på plats på en av följande orter: Nässjö, Umeå, Värnamo, Västervik, Vimmerby, Jönköping, Örebro, Visby.

I utbildningen får du utveckla de kompetenser och förmågor som efterfrågas i arbetslivet. Praktiska moment i ett utrustat produktionskök varvas med teori. All teori är kopplad till praktiskt hantverk eller praktiska situationer för att du ska få en förståelse för helheten i utbildningen. Lärarna arbetar med varierande undervisningsformer för att du ska få lära dig på det sätt som passar dig bäst. Du arbetar både individuellt och i grupp och ofta med uppgifter och projekt som är inspirerade av lokala arbetsgivare.

Studietakt

Utbildningen är ca. 48 veckor lång beroende på inriktning och förkunskaper. Du studerar i din egen takt, tillsammans lägger vi upp en utbildningsplan som passar just dig.

Förkunskapskrav

Svensk grundskola eller motsvarande kunskaper.

Studiemedel

När du ska gå en arbetsmarknadsutbildning ansöker du om aktivitetsstöd, utvecklingsersättning eller etableringsersättning via Arbetsförmedlingen.

Kurslitteratur

Eventuella böcker ingår.

Ansök till Kock & kallkök

Det är Arbetsförmedlingen som tar beslut om du får gå en arbetsmarknadsutbildning. Du behöver vara inskriven som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen. Ta kontakt med din lokala arbetsförmedling för att undersöka om just du är berättigad till en plats hos oss.
Jönköping, Nässjö, Vimmerby, Visby, Värnamo, Västervik, Örebro, Umeå

Moduler

Nedanstående moduler ingår i respektive utbildningsinriktning. Utbildningens omfattning planeras individuellt. Rikttider och vilka moduler som du ska genomföra planeras i din individuella utbildningsplan, utifrån dina förutsättningar och behov.

Testmodul, rikttid 3 veckor

  • Kartläggning av förkunskaper
  • Yrkesorientering och studiebesök
  • Teoretiska moment och praktiska övningar
  • Hälsokontroll enligt gällande livsmedelslagstiftning
  • Planering inför APL

 

Restaurang grund, rikttid 24 veckor

  • Hygienkunskap
  • Livsmedels- och näringskunskap
  • Matlagning 1
  • Matlagning 2
  • Servering 1

 

Kock/kallkök fördjupning, rikttid 21 veckor

  • Mat och dryck i kombination
  • Matlagning 3
  • Matlagning 4
  • Specialkoster

 

Arbetsplatsförlagt lärande, rikttid 1-8 veckor