SFI - svenska för invandrare

För dig som vill lära dig svenska från grunden!

SFI med fokus på dina framtidsmål!

När du läser SFI hos Arena Utbildning lär du dig den svenska du behöver för att prata i din vardag och för att få ett jobb. Du får lära dig alla delar av det svenska språket: läsa, skriva, prata och att förstå andra. Vår undervisning har en yrkesinriktning vilket innebär att du får lära dig begrepp som är bra att kunna på arbetsmarknaden.

Välj Arena Utbildning om du vill lära dig svenska snabbt och effektivt, på ett engagerande sätt. Vi erbjuder kurser på flera platser runt om i Sverige, och även distansundervisning.

Vad är SFI?

SFI – Svenska för invandrare, är en form av språkundervisning som erbjuds till dig som är ny i Sverige eller har ett annat modersmål än svenska. Målet med SFI är att ge dig tillräckliga språkkunskaper för att kunna fungera väl i samhället, både i vardagslivet och på arbetsmarknaden. Utbildningen finns i olika nivåer för att passa alla.

Kombinera SFI med andra studier​

Vi har skapat kombinationsutbildningar för dig som effektivt vill röra dig närmare en anställning. I våra kombinationsutbildningar läser du SFI samtidigt som du läser en yrkesutbildning! På så sätt kan du slutföra dina studier snabbare och lättare ta dig ut i arbete.

Ansökan

Du ansöker till SFI hos din hemkommun. Besök din kommuns hemsida för att läsa mer om ansökan.

Ansökan till SFI

Alla utbildningar ansöks via din hemkommun. För att söka till SFI behöver du kontrollera om vi erbjuder detta där du bor. Du hittar en fullständig lista över kommuner på vår ansökningssida.

Person skriver på dator.

SFI på plats

Om du bor i en av följande kommuner kan du ansöka om att läsa SFI hos oss på plats. Kurserna ges i klassrum och är perfekt för dig som föredrar en mer social studietid. Om du hellre läser SFI på distans kan du läsa mer om det här.

Kvinna sitter vid sin dator och studerar SFI på distans

SFI på distans

Våra distanskurser i SFI passar dig som jobbar, studerar, är föräldraledig och som av olika anledningar inte kan studera de ordinarie skoltiderna. Du har möjlighet att ansöka om SFI på distans i de kommuner där vi erbjuder detta alternativ.

Studierna sker på egen hand i vår lärplattform Exlearn med muntliga prov via digitala verktyg. Nationella prov görs på plats på våra skolor. Vissa kommuner kräver även regelbundna digitala möten under utbildningen.

Hur funkar distanstudier?

Eftersom du studerar utbildningen digitalt genom vår lärplattform Exlearn är det bra om du har datorvana och tillgång till dator innan kursstart. Under dagtid finns lärare tillgängliga via digitala verktyg för handledning. Ibland kan det också finnas möjlighet till handledning utanför arbetstid, såsom på kvällar och helger.

Kombinera SFI med yrkesutbildning

Hos oss kan du läsa SFI samtidigt som du studerar en annan utbildning! Vi erbjuder kombinationsutbildningar där yrkesutbildningar lärs ut tillsammans med SFI D och SVA grund. Denna typ av utbildning är perfekt för dig som vill ta nästa steg mot arbetsmarknaden samtidigt som du avslutar dina SFI-studier. En kombinationsutbildning kan påbörjas efter att du har avslutat SFI C. Om du ännu inte har klarat av SFI C kan du istället läsa en yrkesinriktad SFI A-C hos oss – de hittar du på vår utbildningssida.

Våra kombinationsutbildningar ges på heltid och genomförs på plats. Utbildningen är kostnadsfri och det är möjligt att ansöka om studiemedel för den del av utbildningen som inte omfattar SFI.

Sjukvårdare ler mot en patient i sjukhusmiljö.

Vanliga frågor om SFI

Svenska för invandrare (SFI) är språkundervisning tillgänglig för personer som är invandrare i Sverige eller har ett annat modersmål än svenska. Syftet med SFI är att förse deltagarna med tillräckliga språkkunskaper för att kunna integreras väl i samhället, både i vardagen och på arbetsmarknaden.

SFI är för dig som inte har svenska som modersmål och som saknar grundläggande kunskaper i svenska språket. För att få läsa SFI behöver du även uppfylla följande:

  • Du har uppehållstillstånd
  • Du är folkbokförd i en kommun
  • Du har fyllt 16 år

För att ansöka till SFI behöver du besöka hemsidan för den kommun du bor i. Alla ansökningar till SFI sker via din kommun, antingen via vuxenutbildningen eller sfi-centrum. Besök din kommuns hemsida och sök på SFI för att ta reda på hur ansökan ska utföras på rätt sätt.

Nej, SFI är inte berättigat för studiemedel eller annat studiestöd via CSN.

Ja, det finns tre olika studievägar inom SFI: SFI 1, SFI 2 och SFI 3. Studievägarna riktar sig till personer med olika bakgrund, förutsättningar och mål. SFI 1 fokuserar på de mest grundläggande aspekterna av det svenska språket, såsom grundläggande grammatik, alfabetet och enkla fraser. SFI 2 fokuserar på att utöka ord- och frasförråd, förståelse och kommunikation. SFI 3 är den mest avancerade studievägen och är avsedd för elever som behöver förbereda sina språkfärdigheter för mer avancerade akademiska eller yrkesrelaterade situationer. Du påbörjar dina studier i den studieväg som bäst passar dina individuella förutsättningar, vilket bedöms utifrån en kartläggning som görs av kommunen innan påbörjad utbildning.

Inom varje studieväg finns det olika kurser, som fördelas enligt följande:

  • SFI 1 utgörs av kurserna A, B, C och D
  • SFI 2 utgörs av kurserna B, C och D
  • SFI 3 utgörs av kurserna C och D


Kurserna inom de tre studievägarna utformas olika beroende på elevens studievana, utbildningsbakgrund och svenska kunskaper vid kursstart.

Kursstarterna till SFI varierar mellan kommuner. Vanligtvis finns det en kursstart varje månad eller ibland även varannan vecka. Du kan hitta kursstarter till SFI på din kommuns hemsida.

Vi erbjuder dig

Flexibla studier

Vill du jobba samtidigt som du studerar? Det får du möjlighet till via vår flexibla läroplattform. Du kan dessutom välja i vilken takt du vill läsa våra utbildningar – allt för att du som student ska få ihop livspusslet.

Digital litteratur

Vi vill underlätta för dig som student och erbjuder därför digital kurslitteratur. Det är ett mer prisvärt alternativ till fysiska böcker och du har alltid tillgång till materialet, oavsett var du är.

Utbildningar som ger jobb

Vill du vara säker på att få jobb efter utbildningen? Det är iallafall vårt mål – och just därför är våra utbildningar direkt kopplade till din framtida arbetsplats. Det här ökar dina möjligheter till en smidig övergång ut i arbetslivet efter dina studier.