Yrkesutbildning

För dig som föredrar praktiskt lärande och snabbt vill ta dig in på arbetsmarknaden.

Vad är en yrkesutbildning?

En yrkesutbildning är skräddarsydd för att tillgodose aktuella behov på arbetsmarknaden. Utbildningarna tas ofta fram tillsammans med arbetsgivare eftersom de har bäst koll på vad för typ av kompetens som behövs i branschen. Yrkesutbildningar kombinerar teori med praktiskt lärande, och är ofta inte lika långa som en universitetsutbildning. Upplägget passar dig som vill lära dig ett nytt yrke på kort tid, eller som bara vill höja din kompetens inom en yrkesroll.

På Arena Utbildning erbjuder vi en rad olika yrkesutbildningar som är utformade för att ge dig de färdigheter och kunskaper som krävs för att lyckas inom olika yrkesområden. Vårt mål är att rusta dig för en framgångsrik karriär och ge dig verktygen för att möta dagens krav på arbetsmarknaden.

Flexibla studier

Vi strävar alltid efter att erbjuda flexibla studiealternativ som passar dina individuella behov och ditt schema. Vårt utbud inkluderar kurser som kan läsas antingen på heltid eller deltid, antingen på plats eller digitalt. Det ger dig möjlighet att balansera studierna med ditt övriga liv!

Oavsett om du siktar på att få en bättre anställning, vidareutbilda dig eller helt enkelt utveckla dig själv, ger våra kurser dig de verktyg och kunskaper du behöver för att nå dina mål.

Gymnasial och grundläggande vuxenutbildning

Om du behöver läsa upp betygen från årskurs 1 till 9 eller nyligen har avslutat en SFI utbildning och vill fortsätta dina studier så bör du först läsa en grundläggande vuxenutbildning. Arena Utbildning erbjuder även gymnasiala vuxenutbildningar om du ämnar att läsa upp eller komplettera dina gymnasiebetyg. Mer om dessa utbildningar hittar du på deras respektive utbildningssida.

Hitta utbildning

Våra yrkesutbildningar täcker en mängd olika områden, från vård och omsorg till teknik och IT, samt logistik och service. Oavsett vilket område du är intresserad av att utforska vidare, så har vi yrkesutbildningar som passar dig.

Validera dina yrkeskunskaper

Syftet med valideringen är att belysa och stärka din kompetens i relation till ditt arbete.

Så här går valideringen till:

Innan valideringen genomför du en kartläggning och en självskattning för att tydliggöra dina kunskaper inom området. I den inledande delen av valideringen görs en fördjupad kartläggning tillsammans med en yrkeslärare, vilket hjälper till att synliggöra din expertis. Samtidigt identifieras områden där ytterligare kunskap kan behöva inhämtas genom studier. Dessa studier kan genomföras antingen på plats eller via distans- och fjärrundervisning.

  • Inledande samtal med lärare där du får information om:
    • Vad innebär validering?
    • Valideringsprocessens olika steg
    • Vad säger Skolverket?
    • Centralt innehåll och kunskapskrav
  • Inhämtning av skriftliga dokument, ex tidigare betyg och tjänstgöringsintyg
  • Självskattning av vilka kurser/delar av kurser som kan vara möjliga att validera
  • Vi skapar en individuell valideringsplan tillsammans med dig
  • En muntlig del där du bokar in ett möte med ansvarig lärare som tillsammans med dig utforskar ditt kunnande.
  • ”En dag på arbetet” En skriftlig del där du utvecklar och uppvisar ditt kunnande
  • Prövning
  • Har du påvisat kunskap i alla delar i en kurs genomför du en prövning som leder till betyg.
  • Har du påvisat kunskap i vissa delar av en kurs, dokumenteras detta och det upprättas en individuell studieplan tillsammans med dig för att slutföra resterande delar i kursen få betyg.
  • I kursen/kurser du saknar kunskap erbjuds du i din individuella studieplan att läsa kursen/kurserna i sin helhet för att få betyg.
Kvinna sitter vid ett skrivbord i ett bibliotek och studerar.
Två personer i arbetskläder hjälps åt att laga ett tak invändigt.

Lärlingsutbildning

En lärlingsutbildning är en studieform inom yrkesutbildningar som innebär att du spenderar minst 70 procent av din studietid på en arbetsplats. Detta är perfekt för dig som lär dig bäst genom att utföra praktiskt arbete, då du kombinerar dina studier i skolan med lärande på en arbetsplats.

Upplägget på utbildningen kan variera beroende på vilken kurs du läser. Vilka yrken som erbjuder lärlingsplatser varierar mellan kommuner.

Hur funkar det?

Under en lärlingsutbildning har du nära kontakt med en handledare på arbetsplatsen som hela tiden hjälper dig framåt. Eftersom att utbildningen sker ute på företag följs arbetsplatsens schema och tider, detta kan innebära tidiga mornar, sena kvällar och helger.

Ansökan

Samtliga utbildningar ansöks via din hemkommun. För att ansöka till vuxenutbildningar behöver du ta reda på om kursen ges i önskad kommun och därefter ansöka. Du kan ta reda på vilka kurser och utbildningar som finns tillgängliga under vår utbildningssida.

Vi erbjuder dig

Flexibla studier

Vill du jobba samtidigt som du studerar? Det får du möjlighet till via vår flexibla läroplattform. Du kan dessutom välja i vilken takt du vill läsa våra utbildningar – allt för att du som student ska få ihop livspusslet.

Digital litteratur

Vi vill underlätta för dig som student och erbjuder därför digital kurslitteratur. Det är ett mer prisvärt alternativ till fysiska böcker och du har alltid tillgång till materialet, oavsett var du är.

Utbildningar som ger jobb

Vill du vara säker på att få jobb efter utbildningen? Det är iallafall vårt mål – och just därför är våra utbildningar direkt kopplade till din framtida arbetsplats. Det här ökar dina möjligheter till en smidig övergång ut i arbetslivet efter dina studier.

Vanliga frågor

Våra yrkesutbildningar är skräddarsydda för att tillgodose aktuella behov på arbetsmarknaden. Vårt mål är att rusta dig för en framgångsrik karriär och ge dig verktygen för att möta dagens krav på arbetsmarknaden.

Våra yrkesutbildningar innehåller Arbetsplatsförlagt lärande (APL) istället för LIA.

Vanligtvis får du en APL-plats. Beroende på vilket yrkespaket du läser och var du är folkbokförd så kan däremot variationer förekomma. Vårt mål är att alla våra elever ska genomföra en APL-period.