Vanliga frågor

Här finner du svaren på de mest återkommande frågorna.

Allmänna frågor

All ansökan sker via din hemkommun. På Ansökan har vi skapat en guide till hur du ansöker – och samlat vardera kommuns ansökningslänkar.

Ja, våra utbildningar är CSN-berättigade (med undantag för SFI). Vid frågor om studiemedel – ta kontakt med CSN.

De vanligast förekommande studietakterna är 100%, 50% och 25%. Detta kan däremot variera beroende på vad du studerar och vad vuxenutbildningen i din hemkommun erbjuder.

Det beror på vuxenutbildningen i din hemkommun och hur antagningsrutinen ser ut. Kontakta vuxenutbildningen i din hemkommun för mer information.

Om du är elev hos oss så kan du kontakta oss direkt i lärplattformen Exlearn. Om du inte är elev hos oss, eller inte längre har tillgång till Exlearn, så kontaktar du oss via mail eller telefon. Dessa uppgifter hittar du under fliken Här finns vi. Där hittar du även kontaktuppgifter till våra fysiska skolor.

Frågor om komvux

Det beror på vad det är för utbildning du söker till. Ta kontakt med en studie- och yrkesvägledare på vuxenutbildningen i din hemkommun för att se om du har behörighet att söka till en utbildning.

Självklart. Vi är stolta över att erbjuda utbildningar som är tillgängliga för alla, i en miljö där människor med olika bakgrund, ålder och erfarenhet får växa och utvecklas. Våra lärare är engagerade och hjälper dig nå ny kunskap utifrån just dina behov.

Generellt så är svaret nej. Kostnader kan dock förekomma vid betygsprövning och i vissa fall för kurslitteratur.

Det är vanligt att kombinera en vuxenutbildning med andra studier. Detta kan däremot variera mellan kommuner. Kontakta vuxenutbildningen i din hemkommun för att ta reda på vad de har för regler.

Frågor om SFI

Svenska för invandrare (SFI) är språkundervisning tillgänglig för personer som är invandrare i Sverige eller har ett annat modersmål än svenska. Syftet med SFI är att förse deltagarna med tillräckliga språkkunskaper för att kunna integreras väl i samhället, både i vardagen och på arbetsmarknaden. Läs mer om SFI här.

SFI är för dig som inte har svenska som modersmål och som saknar grundläggande kunskaper i svenska språket. För att få läsa SFI behöver du även uppfylla följande:

  • Du har uppehållstillstånd
  • Du är folkbokförd i en kommun
  • Du har fyllt 16 år

För att ansöka till SFI behöver du besöka hemsidan för den kommun du bor i. Alla ansökningar till SFI sker via din kommun, antingen via vuxenutbildningen eller SFI-centrum. Besök din kommuns hemsida och sök på SFI för att ta reda på hur ansökan ska utföras på rätt sätt.

Nej, SFI är inte berättigat för studiemedel eller annat studiestöd via CSN.

Ja, det finns tre olika studievägar inom SFI: SFI 1, SFI 2 och SFI 3. Studievägarna riktar sig till personer med olika bakgrund, förutsättningar och mål. SFI 1 fokuserar på de mest grundläggande aspekterna av det svenska språket, såsom grundläggande grammatik, alfabetet och enkla fraser. SFI 2 fokuserar på att utöka ord- och frasförråd, förståelse och kommunikation. SFI 3 är den mest avancerade studievägen och är avsedd för elever som behöver förbereda sina språkfärdigheter för mer avancerade akademiska eller yrkesrelaterade situationer. Du påbörjar dina studier i den studieväg som bäst passar dina individuella förutsättningar, vilket bedöms utifrån en kartläggning som görs av kommunen innan påbörjad utbildning.

Inom varje studieväg finns det olika kurser, som fördelas enligt följande:

  • SFI 1 utgörs av kurserna A, B, C och D
  • SFI 2 utgörs av kurserna B, C och D
  • SFI 3 utgörs av kurserna C och D


Kurserna inom de tre studievägarna utformas olika beroende på elevens studievana, utbildningsbakgrund och svenska kunskaper vid kursstart.

Kursstarterna till SFI varierar mellan kommuner. Vanligtvis finns det en kursstart varje månad eller ibland även varannan vecka. Du kan hitta kursstarter till SFI på din kommuns hemsida.

Frågor om yrkesutbildningar

Våra yrkesutbildningar är skräddarsydda för att tillgodose aktuella behov på arbetsmarknaden. Vårt mål är att rusta dig för ett gott arbetsliv och ge dig verktygen att möta dagens yrkeskrav.

Våra yrkesutbildningar innehåller Arbetsplatsförlagt lärande (APL) istället för LIA. Vi erbjuder även Lärlingsutbildningar vilket du kan läsa mer om under fliken för utbildningstypen yrkesutbildningar. 

Vanligtvis får du en APL-plats. Beroende på vilket yrkespaket du läser och var du är folkbokförd så kan däremot variationer förekomma. Vårt mål är att alla våra elever ska genomföra en APL-period.

För dig som är student hos oss

Kontakta i första hand elev- och kundsupport via Exlearn. De hjälper dig att justera din studietakt eller hänvisar dig till rätt support.

Ta kontakt med elev- och kundsupporten via Exlearn så skickar de ett studieintyg till din inkorg.

Betygen på antagning.se regleras av vuxenutbildningen i din hemkommun, ta kontakt för dem om det uppstår problem med registreringen.

För att ta kontakt med din lärare i Exlearn klickar du på knappen IFS – Betygssamtal. Där kan du diskutera och få hjälp med frågor kopplat till din utbildning.

För att boka prov går du in på kurser.

→ Öppna upp kursen genom att klicka på den gröna triangeln.

→ Klicka på Boka prov-knappen.

→ Se till att du har valt rätt kontor.

→ Se till att du har valt rätt kurs och uppgift.

→ Leta efter ett provtillfälle i kalendern, när du har valt provtillfället så kommer den att bli orange.

→ Klicka på spara, när tillfället är blå så har bokningen gått igenom. Du får sedan en bokningsbekräftelse i din inkorg i Exlearn.

Kontakta din lärare via IFS – Betygssamtal på Exlearn. Läraren bokar sedan in talprovet åt dig.

I högra hörnet på lärplattformen hittar du en tillgänglighetsmeny. Där hittar du digitala hjälpmedel som kan vara till användning under studietiden som extra hjälp.

Om du behöver särskilt stöd från lärare anmäler du detta via IFS:en och klickar på “Jag har särskilda behov”. Där hjälper vi dig vidare mot rätt funktion.

Du kontaktar din lärare på underfliken “IFS- betygs samtal” i Exlearn som du får upp när du öppnat kursen under fliken “Kurser”. Klicka på underknappen “Jag har särskilda behov” i IFS betyg samtal.
Skriv hur vi kan hjälpa dig – elevsupporten kommer hänvisa dig vidare till rätt funktion. Därefter tar läraren eller specialpedagogen ett beslut och erbjuder tilläggsstöd som är anpassat för dig och ditt behov.

Kontakt