Bageri & konditori

Bageri & konditori

Program

Om utbildningen

Arbetsmarknadsutbildningen ger dig grundläggande kunskaper inom bageri eller konditori. Under utbildningstiden får du tillgång till ett nätverk av arbetsgivare och arbetsplatskontakter samt kontakt med företag med rekryteringsbehov. Då efterfrågan på utbildad arbetskraft inom bageri/konditori är stor har du goda utsikter till arbete efter utbildningen.

Utbildningen inleds med en testmodul för att bedöma förutsättningar och intresse för yrket. Beroende på dina förkunskaper följer en grundutbildning eller så kan du direkt påbörja fördjupningsutbildningen inom bageri och/eller konditori. I utbildningen ingår arbetsplatsförlagt lärande.

APL
APL, Arbetsplatsförlagt lärande ingår i utbildningen vilket ger dig möjlighet att knyta viktiga kontakter som kan leda till jobb. Tiden för APL är individuell och planeras tillsammans med aktuellt företag.

Snabbfakta

Studieform

Klassrum/Fjärr

Studieort

7 orter

Utbildningstyp

Arbetsmarknadsutbildning

Kategori

Restaurang & bageri

Studietakt

Valfri

Studietid

1 år

Poäng

Kurskod

Studera på plats

Utbildningen studeras på plats på en av följande orter: Eskilstuna, Helsingborg, Ronneby, Skövde, Sundsvall, Västerås, Örebro.

I utbildningen får du utveckla de kompetenser och förmågor som efterfrågas i arbetslivet. Praktiska moment varvas med teori. All teori är kopplad till praktiskt hantverk eller praktiska situationer för att du ska få en förståelse för helheten i utbildningen. Lärarna arbetar med varierande undervisningsformer för att du ska få lära dig på det sätt som passar dig bäst. Du arbetar både individuellt och i grupp och ofta med uppgifter och projekt som är inspirerade av lokala arbetsgivare.

Studietakt

Utbildningen är ca. 1 år lång beroende på inriktning och förkunskaper. Du studerar i din egen takt, tillsammans lägger vi upp en utbildningsplan som passar just dig.

Förkunskapskrav

Svensk grundskola eller motsvarande kunskaper.

Studiemedel

När du ska gå en arbetsmarknadsutbildning ansöker du om aktivitetsstöd, utvecklingsersättning eller etableringsersättning via Arbetsförmedlingen.

Kurslitteratur

Eventuella E-böcker ingår.

Ansök till Bageri & konditori

Det är Arbetsförmedlingen som tar beslut om du får gå en arbetsmarknadsutbildning. Du behöver vara inskriven som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen. Ta kontakt med din lokala arbetsförmedling för att undersöka om just du är berättigad till en plats hos oss.
Eskilstuna, Helsingborg, Ronneby, Skövde, Sundsvall, Västerås, Örebro

Moduler

Nedanstående moduler ingår i respektive utbildningsinriktning. Utbildningens omfattning planeras individuellt. Rikttider och vilka moduler som du ska genomföra planeras i din individuella utbildningsplan, utifrån dina förutsättningar och behov.

Testmodul, rikttid 3 veckor

  • Kartläggning av förkunskaper
  • Yrkesorientering och studiebesök
  • Teoretiska moment och praktiska övningar
  • Hälsokontroll enligt gällande livsmedelslagstiftning
  • Planering inför APL

Restaurang grund, rikttid 12 veckor

  • Hygienkunskap
  • Livsmedels- och näringskunskap
  • Matlagning 1

Bageri och konditori, rikttid 37 veckor

  • Bageri 1
  • Bageri 2
  • Bageri 3
  • Bageri 4
  • Choklad och konfektyr
  • Konditori 1
  • Konditori 2
  • Konditori 3
  • Konditori 4

Inom inriktningen ska eleven få att avlägga Sveriges Bagare och Konditorers (SBK) yrkesprov. Yrkesprovet ska avläggas av de deltagare som genomgått alla kurserna inom inriktningen. Att genomföra yrkesprovet är frivilligt för deltagaren och ska ses som en möjlighet att få sina kunskaper bedömda och ha som merit för att lättare få arbete som konditor och bagare.

Arbetsplatsförlagt lärande, rikttid 1-8 veckor